dimecres, 20 de març del 2019

TROBADA DE RESPONSABLES DE SANTUARIS DE CATALUNYA I DE LES BALEARS

Durant tres dies la parròquia (és a dir, el poble) de CANILLO d’Andorra va acollir una cinquantena (entre capellans i laics) de  responsables de santuaris  de Catalunya i de les Illes Balears, per fer la Trobada que fa cada any aquest col·lectiu en el mes de març-  Lògicament, un servidor, com a capellà del nostre santuari del Corredor, també hi participava.
Aquesta Trobada té  primerament la finalitat, tan senzilla com gratificant, de trobar-se aquells que fan un mateix servei a l’església; en aquest cas, en un santuari dedicat a la Mare de Déu, o a un Sant/a..
Segonament, tot i que la Trobada es pot entendre com unes petites vacances d’hivern, la realitat és que són uns dies de treball. Un treball a base de tractar temes relacionats amb els santuaris i de visitar els santuaris que hi ha en el lloc de l’encontre. Per tant la importància del lloc d’aquest any no és la parròquia de Canillo, sinó el santuari que allí hi ha, que és el santuari de MERITXELL.
Quant al tema d’aquest any, d’entre vàries coses, vàrem parlar  de la relació que hi ha entre el santuari i la parròquia, i de la implicació de l’un envers l’altre.
Al santuari el creient hi va quan vol, fan el que li surt del seu cor sense que  ningú l’obliga a res; la qual cosa és interessant per conèixer realment la classe de fe del creient: però no podem quedar-nos al santuari sempre, perquè allí no hi ha una comunitat de creients i perquè allà no es fan totes les celebracions i tots les activitats que un cristià ha de fer, si vol ser un bon practicant .El santuari ha de ser el trampolí que porta a la comunitat parroquial per a aquell no va a l’església; o un acció especial d’aquell que va normalment a la parròquia. La pràctica religiosa d’un creient no es redueix a visitar el santuari; però sí que la visita al santuari complementa la pràctica d’un cristià.
A més de visitar (i celebrar-hi la missa) el santuari de Meritxell, també vàrem ser a la església de Sant Serní de Canillo, a l’església de Sant Coloma d’Andorra la Vella i a l’església de Sant Joan de Caselles de Canillo. També vàrem visitar la “Casa del Comú” d’Andorra.
Com es dedueix, la Trobada anual de responsables de santuaris són uns dies d’estudi i de cultura per a aquells que serveixen i tenen cura dels santuaris, la qual cosa ha resultat molt agradable per a tots.